Acne

Wat is acne?

Acne is een lastig en veel voorkomende aandoening. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen heeft er in meer of mindere mate last van (gehad). Hoewel heel ‘gewoon’ wat betreft voorkomen wordt het door de patiënt ervaren als zeer hinderlijk, cosmetisch storend en kan bij sommigen zelfs tot langdurige somberheid leiden. Met de juiste tips en verzorgingsproducten is acne goed te verminderen.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Verschillende geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan of verergeren van acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.

Is acne te behandelen?

Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen.
Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat.
In de praktijk zullen we een plan opstellen die zal bestaan uit het uitreinigen van talgpropjes (comedonen en pustels) eventueel gecombineerd met peelings (salicylzuur of glycolzuur, nooit in één behandeling met uitreinigen). Daarnaast zal de cliënt geadviseerd worden over de middelen die hij of zij thuis kan gebruiken om de behandeling te ondersteunen. In sommige (ernstige) gevallen zullen uitwendige behandelingen helaas niet volstaan en zal er een oraal middel voorgeschreven moeten worden door arts of dermatoloog.

Tips:

– zorg ervoor dat je zo min mogelijk over het aangedane huidgebied krabt of wrijft. Acne is niet besmettelijk, maar het is wel gevoelig voor wrijving (bijv. acne onder de kinrand van de helm en het leunen op je hand tijdens bijv. studeren). Ook heeft een “restant puistje’ de tijd nodig om te genezen en wanneer een korstje steeds verwijderd wordt zal dit geneezingsproces alleen maar langer duren en kan het zelfs opnieuw gaan ontsteken.

– vermijd stoffen die verstopping aan de talgklieren kunnen veroorzaken zoals sommige cosmetica. Reinig altijd goed de huid met een huidvriendelijk en mild reinigsproduct (Clear cleanser van Paula’s Choice bijvoorbeeld).

– probeer een korte tijd minder zuivel te nuttigen en kijk of dit effect heeft op de acne.

– switch niet teveel in producten en middelen tegen acne. Soms heeft het meer tijd nodig om effectief te kunnen zijn.

Middelen die bij acne kunnen helpen:

– Salicylzuur is een effectief ingrediënt dat goed ingezet worden in de strijd bij acne. Het gaat de verhoorning van de huid tegen en verkomt zo verstoppingen. Omdat salicylzuur (1% BHA of 2% BHA) de huid licht kan irriteren is het verstandig om dit in samenwerking en op advies van uw huidspecialist te doen. Lees hier meer over de 2% BHA van Paula’s Choice.

– Benzoylperoxide is eveneens een zeer geschikt en betaalbaar ingrediënt in de strijd tegen acne. Ook hierbij is het zeer belangrijk om het op de juiste wijze te gebruiken en daarbij helpen wij je graag.

– Cosmetische ingrediënten die onstekingremmend en berrièreversterkend werken zijn o.a. niacinamide, quercitin, groene thee en vitamine C. Ook vit A (uitwendig, bijv. retinol) heeft een gunstige invloed op acne (ook weer voorzichtig opbouwen!). Ze kunnen goed helpen om de huid te optimaliseren!

De Acne behandeling in de praktijk bestaat uit een intensieve reiniging (verwijderen van kleine cystes, comedonen en pustels). Soms wordt er een peeling geadviseerd. Kijk voor prijzen en informatie bij peelings.

Acnebehandeling:               +/- 20 min  € 31.00
Acne jeugd (tot 21 jaar):     +/- 20 min  € 26,50

In sommige gevallen worden acne behandelingen vergoed door je zorgverzekering. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Meer lezen over acne?

http://www.huidinfo.nl/acne.htm

http://www.paulaschoice.nl/expert-advice/acne-puistjes.html