Bakuchiol: het nieuwe ‘wonderstofje’ in huidverzorgingsproducten?

bakuchiol-de-plantaardige-retinol

Bakuchiol: het nieuwe ‘wonderstofje’ in huidverzorgingsproducten?

 

In 2019 werd het ingrediënt bakuchiol breed gepresenteerd in beautyland en bejubeld als hét nieuwe ‘anti-aging’ – of liever ‘aging gracefully’ –  ingrediënt. Het werd zelfs vergeleken met king-of-all-ingrediënts retinol (vitamine A-zuur). Dat laatste is waarschijnlijk iets overtrokken, maar bakuchiol is zeker wel een ingrediënt waar je meer over wilt weten.

Bakuchiol versus retinol

Studies over het ‘wonderstofje’ bakuchiol zijn schaars maar ze zijn er wel. In een Brits tijdschrift voor dermatologie is zelfs een gerandomiseerde, dubbelblinde studie gepubliceerd waarin bakuchiol met retinol werd vergeleken. Gedurende 12 weken werden 44 patiënten gevraagd om tweemaal daags bakuchiol 0,5% crème of dagelijks 0,5% retinol crème toe te passen. Het resultaat? Bakuchiol en retinol verminderden beide significant het rimpeloppervlak en hyperpigmentatie. De retinol-gebruikers meldden wel meer schilfering en prikken van de gezichtshuid. Naast alle claims uit het onderzoek schijnt het ook effectief te werken bij vermindering van acne.

Meer over bakuchiol

Oke, studies tonen goede resultaten dus laten we ons toch maar eens verdiepen in dit redelijk nieuwe ingrediënt! Bakuchiol is afkomstig van de Indiase babchi-plant. Deze wordt ook wel de Psoralea corylifolia, maar ik houd het liever op babchi-plant 😊. De plant wordt al heel wat jaren gebruikt in de traditionele ayurvedische en Chinese geneeskunde vanwege de magische effecten om verschillende huidaandoeningen te genezen.

In de huidverzorgingswereld gebruikt men bakuchiol als plantaardig en mild alternatief van retinol. Het is namelijk (bijna) net zo werkzaam als retinol, maar zonder de vervelende bijwerkingen die retinol kent zoals prikkende huid, roodheid en schilfers.

Bijna is niet helemaal…

Klopt helemaal. Een product met bakuchiol is aan te raden. Wil je voor zeker gaan dan kies je een product wat retinol én bakuchiol combineert. Een win-win! Het schijnt zelfs zo te zijn dat het ingrediënt bakuchiol de effecten van retinoïdezuur versterkt.

 

Win-win met HighDroxy RETINAID

Wil je al het goede in één product ga dan voor Retinaid van Highdroxy. Er zijn twee varianten: een beginners-product Retinaid en Retinaid Forte voor de huid die al gewend is aan een product met retinol en bakuchiol. Het verschil tussen deze twee is het percentage retinaldehyde (de opvolger van retinol): 0.05% en 0.1% . Retinol wordt in dit product gecombineerd met bakuchiol. In beide varianten is het percentage bakuchiol 0.5% wat, zoals we in het onderzoek gelezen hebben voldoende is om resultaat te hebben.
Maar dat is nog niet alles! Retinaid bevat ook nog het ingrediënt Undaria pinnatifida, een soort alg wat bekend staat om zijn versterkende werking op het collageen en elastinevezels, die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de stevigheid van de huid.  Beide producten bevatten ook huididentieke ceramiden die de lipidenbarrière beschermen en herstellen.

Heb jij al ervaring met een product waar retinol, bakuchiol of een combinatie van deze ingrediënten?