,

Wat kersen doen voor je huid en gezondheid

kersen goed voor je huid en gezondheid

Wat kersen doen voor je huid en gezondheid

 

Het kersenseizoen is begonnen, iets waar ik elk jaar weer reikhalzend naar uitkijk. Wat houd ik van die rode, kleine vitaminebommen! Ze zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens onwijs gezond én goed voor je huid. Dus het wordt tijd om een aantal voordelen op te sommen en hopelijk jou warm te laten lopen voor dit lekkere zomerfruit.

Waarom het eten van seizoensfruit en groenten een goed idee is?

Voordat we het over kersen gaan hebben, wil ik de voordelen van seizoensfruit en groenten belichten. Het eten van seizoensproducten heeft namelijk zo z’n voordelen. Naast dat je je enorm kan verheugen op bepaalde seizoensproducten – ja echt hoor, ik kan enorm blij worden van bijvoorbeeld het aspergeseizoen en zoals nu, het kersenseizoen – heeft het echt een toegevoegde waarde om juist seizoensproducten te eten in dat seizoen. Daarnaast de versheid van seizoensproducten. Door verse producten uit het seizoen te gebruiken geef krijg je de vitaminen die je lichaam op dat moment nodig heeft. Tel daarbij op dat seizoensproducten gewoon duurzamer zijn en je de lokale tuinders steunt.

Kersen een bron aan antioxidanten

Kersenfruit is een voedzaam voedsel met een relatief laag caloriegehalte en aanzienlijke hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten voedingscomponenten, waaronder vezels, polyfenolen, carotenoïden, vitamine C en kalium. Bovendien zijn kersen ook een goede bron van tryptofaan, serotonine en melatonine.

Verhoogde oxidatieve stress (o.a. veroorzaakt door slechte voeding, stress en uv-stralingen) veroorzaakt het vrijkomen van vrije radicale. Antioxidanten zijn in staat de schade van vrije radicalen te neutraliseren. Dat is goed nieuws, want door producten te eten met voldoende antioxidanten, zoals bijvoorbeeld kersen doe je niet alleen iets goeds voor je huid, maar je hele gezondheid vaart er wel bij.

Beter slapen met kersen

Slapen is goed voor je, maar soms laat de kwaliteit en kwantiteit van slaap weleens te wensen over. Dat is jammer, want die korte nachtjes doen je huid, je gezondheid en je stemming geen goed. Dagelijks een portie kersen kunnen je helpen de slaapkwaliteit te verbeteren en dat dankzij de stofjes tryptofaan, serotonine en melatonine. Een wetenschappelijk onderzoek laat een aantal studies zien waaruit blijkt dat het eten van kersen al binnen 3 dagen effect kan hebben op de slaap. Studies met zoete kersen rapporteerden ook een afname van cortisol in de urine en een verbeterde stemming.

Kortom, is de kers goed voor je huid?

Ja, de kers kan een bijdrage leveren aan je huidconditie. Je hebt bijvoorbeeld net gelezen dat het eten van kersen je nachtrust kan verbeteren en dat kan op z’n beurt weer een enorme boost geven aan je huidconditie. Je huid glanst meer, voelt minder droog en je bent minder gevoelig voor puistjes. Een fijn voordeel dus!

Maar vooral het hoge antioxidantenniveau van de kers maakt dat jij dit stukje fruit op je menu moet gaan zetten. Het dagelijks eten van kersen (of drinken van kersensap) zorgt ervoor dat je beschermd wordt tegen ontstekingsprocessen waardoor puistjes minder kans krijgen en huidverouderingsprocessen vertragen.

Tot slot kun je van het eten van kersen een perfect ontspanmomentje maken:  even de tijd nemen om een schaaltje kersen leeg te snoepen… dat is genieten en die ontspanning heeft zo zijn voordelen je huid en gezondheid :)

P.S Kersen zijn gezond, maar de kersenpit kun je beter niet doorslikken. In pitten van steenvruchten (waaronder de kers ook valt) zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Mocht je een pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en zal je dan ook gewoon kwijtraken bij je ontlasting. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem, maar beter doe je het niet. Vermaal de pitten daarom ook liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.

Eet jij weleens kersen en ben jij net zo’n cherrie lover als ik?