Zonnebrandcrèmes: welke kies jij?

Je zou er nu niet denken, maar een dagcrème met SPF is zelfs op een bewolkte dag aan te raden.

Waarom? UV-stralen (een ezelsbruggetjes: UVA = Aging & UVB= Burning) kunnen je huid verbranden, pigmentverschuivingen veroorzaken en je huid vroegtijdig verouderen. Maarja, het aanbod SPF-producten is enorm! Welke keuze maak je en waarom?

Minerale of fysische zonnefilters leggen een laagje op de huid waardoor uv-stralen weerkaatst worden. In cosmetica worden titaniumdioxide en zinkoxide gebruikt als filter. Deze filters zijn het minst irriterend dus uitermate geschikt voor de (over)gevoelige huid en voor kleine kinderen, maar weer niet zo geschikt voor mensen met die last hebben van puistjes. Het nadeel is de witte waas die deze filters achterlaten op de huid.

Om dit probleem op te lossen wordt er tegenwoordig vaak gebruikt gemaakt van nanotechnologie. Bij deze technologie ‘knippen’ ze titaniumdioxide en zinkoxide deeltjes zo klein dat het geen zichtbare witte waas meer achterlaat op de huid.

De technologie stond ter discussie maar volgens de laatste onderzoeken zijn deze filters in zonbeschermingsproducten onschadelijk. Onderzoek nanotechnologie bij zonnefilters: https://www.mja.com.au/journal/2016/204/10/potential-risks-and-benefits-nanotechnology-perceptions-risk-sunscreens

Werking

Zonnebrandproducten met een minerale filter werken direct en hebben dus geen inwerktijd nodig zoals een product met een synthetische filter. Synthetische filters hoor je juist tenminste 20-30 minuten vooraf op de huid aan te brengen voordat je naar buiten gaat. Synthetische filters trekken in de bovenste huidlagen en absorberen hier de uv-stralen. Door een synthetisch filter te gebruiken voorkom je de witte waas die een product achterlaat.

Een nadeel van een synthetische zonnefilters is dat sommige mensen lichte irritatie van de huid kunnen ervaren en deze filters zijn daardoor minder geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid. Daarnaast zijn er studies waaruit bekend dat het gebruik van synthetische filters verstoring in de hormoonstofwisseling kunnen veroorzaken.

Op de ingrediëntenlijst van het product kun je een synthetische zonnefilter herkennen onder benamingen zoals: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, homosalate, octocrylene en avobenzone.

Er worden vaak meerdere soorten zonnefilters aan een product toegevoegd om een optimale bescherming te bieden tegen zowel UVA als UVB staling. Synthetische en minerale filters worden ook gecombineerd gebruikt in één product.

Als je op zoek bent naar een product met zonnefilter dat beschermt tegen zowel UVA als UVB, let er dan op dat je product tenminste een van deze ingrediënten bevat: Avobenzone (synthetisch), titaniumdioxide of zinkoxide (beiden mineraal).

Wij hebben in onze praktijk ook een enorm aanbod aan SPF-producten en natuurlijk kunnen we je hierin adviseren:

Producten met minerale zonnefilters zijn o.a:

De producten van JEEWIN (mineraal en zonder nanotechnologie)
Skin Recovery Daily Moisturizer Lotion SPF 30 van Paula’s Choice
Calm Redness Relief SPF 30 mineral moisturizer van Paula’s Choice

Producten met synthetische zonnefilters zijn o.a:

Vision
Resist Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF 50 van Paula’s Choice
Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30 van Paula’s Choice
Tebiskin UV-osk

Gecombineerde zonnefilters:

Suncare Extra Care NON- Greasy Sunscreen SPF 50 van Paula’s Choice