, ,

Magnesium voor Body & Mind

Ontspannen

Magnesium voor Body & Mind

Je hebt vast al wel gehoord of gelezen over magnesiumzouten en -oliën. Ze zijn al enige tijd erg populair en inmiddels ben ik ook om. Magnesiumzouten toegevoegd aan je (voeten)bad of als huidolie gebruiken blijkt namelijk een effectieve manier te zijn om je magnesiumspiegel aan te vullen en zo allerlei klachten te verminderen. Zo  zal het ons lichamelijke en geestelijk voordelen geven. Tijd voor verdieping!

Magnesium – het sleutelmineraal voor Body & Mind

Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het stuurt de gehele stofwisseling aan, oefent invloed uit op alle functieniveaus van ons lichaam en is een noodzakelijke voorwaarde voor groei en energieniveau. Natuurlijk is magnesium niet het enige belangrijke mineraal, maar dit mineraal neemt wel een sleutelpositie in bij de coördinatie van alle overige minerale stoffen en is juist daarom zo enorm belangrijk.

Magnesium is in het bijzonder verantwoordelijk voor het soepel houden en een goede spierwerking. Daarnaast is het betrokken bij de botopbouw en overdracht van prikkels in ons zenuwstelsel, reguleert het onze bloeddruk en heeft het een rol bij de werking van ons immuunsysteem. Magnesium zorgt ervoor dat we kunnen ontspannen en dat geldt voor spieren (body), maar ook voor de hersenen (mind).

 

Waar halen we magnesium vandaan?

Magnesium maakt ons lichaam niet zelf aan. We halen het uit voedingsmiddelen zoals brood, graanproducten, groene groenten, noten en vlees. Dus in principe zouden we genoeg magnesium binnen moeten krijgen. Helaas kan het toch voorkomen dat je te weinig binnen krijgt of dat je lichaam gewoon meer nodig heeft dan aangeboden. De Nederlandse landbouwgrond is niet rijk aan magnesium en door voedselbewerking gaat het mineraal verloren.

 

Oorzaken magnesiumgebrek

Magnesiumgebrek kan uit zeer uiteenlopende oorzaken voortkomen. Belangrijkste oorzaken zijn verhoogde stress, slechte voeding, gebrekkige absorptie (bijvoorbeeld bij ouderen, medicijnen kunnen absorptie beïnvloeden), verhoogd alcoholgebruik. Daarnaast gebruikt het lichaam bij intensief sporten – duurtraining en krachttraining – aanzienlijk meer magnesium. Bij dit laatste zal toedienen van extra magnesium spierpijn verminderen, uithoudingsvermogen verbeteren en het herstel van het lichaam bevorderen.

Veel voorkomende klachten bij magnesiumgebrek: innerlijke onrust, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, koude handen en voeten, menstruatieklachten, spierkrampen (vooral in benen), slaapproblemen, pms, somberheid, restless legs.

 

Aanvullen door pillen of baden

Er bestaan verschillende manieren om je dagelijkse hoeveelheid magnesium aan te vullen. Door het innemen van pillen (oraal) kan er veel verloren gaan door de darmwerking en helaas kunnen er darmklachten en diarree optreden. Daarnaast zijn de pillen vaak zo groot dat mensen soms moeite hebben met slikken. In plaats van pillen kun je daarom ook gaan badderen of smeren. Opname via de huid (transdermaal) wordt onder sporters al langer gebruikt en geeft snel en doeltreffend resultaat. Een bad met mineraalzouten verlichting kan bieden bij ontstekingsziekten als artritis en psoriasis is mogelijk terug te voeren op het directe effect van magnesium op bepaalde ontstekingsfactoren van het afweersysteem. Mogelijk ligt hier ook de verklaring voor positieve ervaringsverhalen over magnesium bij rosacea. En bijkomend voordeel: badderen en smeren zorgt voor een heerlijk relax-momentje!

 

Externe toepassingen van magnesium

Magnesium is op verschillende manieren uitwendig toe te passen. De meest pure vorm is magnesium olie. Deze toepassingsvorm van magnesium wordt zowel voor de regelmatige, dagelijkse als voor de lokale behandeling, vooral bij spierklachten, krampen en restless legs ingezet. Snel, effectief en nauwkeurig.

Naast magnesiumolie wordt er ook vaak gebruik gemaakt van magnesium gels en flakes (vlokken). Een massage met een Magnesium Gel heeft naast een spierontspannende effect ook een vocht-inbrengende en verzorgende werking op de huid. De magnesiumchloride-concentratie bij Zechsal Magnesium Gel is 30 procent. Magnesium Flakes zijn magnesium vlokken in vaste vorm van magnesiumchloride. Zechsal Magnesium Flakes bestaan uit 47 procent magnesiumchloride en 53 procent water. Twee keer per week een magnesium (voeten)bad zorgt voor een verbetering van magnesiumniveau.

 

Ontspannen maar!

Je leest het, magnesium heeft veel invloed op je body & mind en het gebruik van magnesiumvlokken en oliën kan eraan bijdragen het magnesiumtekort aan te vullen. Maar daarnaast voeg je met die (voeten)baden en huid-smeer-behandelingen gelijk een beetje me-time toe aan je dag en dat lijkt me sowieso een goed idee!

Aangezien ik me verdiept heb in magnesium ben ik fan geworden. Vandaar dat de Zechstein magnesium producten – Zechsal – toegevoegd zijn aan ons assortiment. Zechsal zijn de meest pure magnesium producten, afkomstig direct van de bron en uit en in Nederland vervaardigd.

Lukt het je niet om de tijd te nemen? Boek dan snel onze Seizoensbehandeling Body & Mind

(Huid)vriendelijke groet,

Lianne