De kracht van een goede nacht

sleep

De kracht van een goede nacht

Een goede nacht is een nacht met voldoende slaap, want dat is wat een mens nodig heeft om goed te functioneren. Een goede nachtrust is essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest.
Tijdens je slaap worden indrukken van de dag verwerkt, kunnen jouw spieren ontspannen, vertraagd jouw hartslag en de organen krijgen rust. Je lichaam herstelt en bereidt zich voor op een nieuwe dag.


Slaaptekort, zeker langdurig, is niet gezond voor je lichaam en kan uiteindelijk klachten veroorzaken zoals depressiviteit en slechte emotionele weerbaarheid, vergeetachtigheid en gewichtstoename. Daarnaast kan slaaptekort huidveroudering in de hand werken.
Wist je trouwens dat Randy Gardner sinds 1964 de officiële wereldrecordhouder wakker blijven is? Hij hield het 11 dagen en 24 minuten vol. Tegenwoordig werkt het Guinness Book of Records niet meer mee aan nieuwe recordpogingen. Zo weinig slapen is immers bepaald niet gezond.

Schoonheidsslaapje

Als je weinig slaapt, maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit hormoon komt ook vrij als je gestrest bent. Cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Zo vermindert het de productie van hyaluronzuur, waardoor je huid droger wordt. Bovendien beschadigt het de barrièrefunctie van je huid. Daarnaast wordt het collageen in je huid stugger en kan een teveel aan collageen er zelfs voor zorgen dat er collageen wordt afgebroken. Tel daar de donkere kringen of wallen bij op… vanaf nu elke dag een goede (schoonheids)slaap?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Sommige mensen functioneren prima bij 6 uur slaap en voor anderen is 10 uur nog niet genoeg. Deskundigen zijn het hier nog niet altijd over eens maar het algemene advies is toch tussen de 7 en 9 uur slaap proberen te pakken. Haal je dit niet en ben jij van het ‘bijslapen’ in het weekend? Dit is helaas niet ideaal… door ‘bijslapen’ in de weekenden verschuif je de REM-slaap, wat weer problemen kan geven doordeweeks bij het (in)slapen.

Beter slapen, maar uhhh… hoe dan?

Slecht slapen kan een groot probleem zijn en soms niet met een paar tips op te lossen. Toch bij deze een aantal tips die je misschien nog niet geprobeerd hebt en je wel kunnen helpen.

Zorg voor beweging en daglicht

Een bioritme, en daarmee je slaapritme, heeft baat bij daglicht, buitenlucht en beweging. Fanatiek sporten voor het slapen is juist weer niet aan te raden omdat je lichaam dan nog te veel adrenaline heeft. Ga liever een rondje wandelen of doe yoga-oefeningen. Seks is daarentegen een ander geval. Hoewel je dit ook als ‘beweging’ kan zien, bevordert het juist de slaap. Het helpt je om drukke gedachten om te zetten in een positieve en liefdevolle mindset, wat helpt om in slaap te vallen. Daarnaast komen er na een orgasme hormonen vrij die je direct slaperig en kalm maken.

Vermijd beeldschermen en te veel licht

Om beter te kunnen slapen is het belangrijk dat het langzaam donkerder wordt zodat de natuurlijke productie van melatonine op gang komt. ’s Avonds de lichten in huis dimmen en je computer, telefoon en tv uitzetten is bewezen beter voor je slaapkwaliteit. Pak daarvoor in de plaats een boek of tijdschrift.

Zorg voor regelmaat

Een onregelmatig ritme is funest voor je slaapkwaliteit en -ritme. Probeer ook op je vrije dag je wekker te zetten en op een normale tijd op te staan. Eenmaal uit bed kun je rustig opstarten en eventueel later op de dag een powernap pakken. Uitslapen geeft minder energie dan je zou denken.

Kijk naar wat je eet en drinkt

Eten en drinken hebben invloed op je nachtrust. Zo kunnen enorme bewegingen in je bloedsuikerspiegel invloed hebben op je energiegevoel. Je weet wel, de suger high en de enorme dip die je daarvan kan ervaren. Probeer dus niet te veel tussendoortjes te eten en eet niet vlak voordat je gaat slapen. Drink ook geen frisdranken, suikerhoudende dranken of alcohol vlak voor het slapen. Alcohol zorgt ervoor dat je lichter slaapt waardoor je de volgende dag minder uitgerust wakker wordt. Daarbij word je van alcohol ’s nachts sneller wakker met als gevolg dat je moeilijk weer in slaap komt.

Dan koffie… koffie kan grote boosdoener zijn van een slechte nacht en ik weet dit uit eigen ervaring. Cafeïne heeft namelijk een lange werking. Wanneer je koffiedrinkt, kickt de cafeïne na een halfuur tot tweeënhalf uur in. Wanneer de cafeïne dan eenmaal zijn werk doet, kan het tot wel zes uur actief blijven in je lichaam. Het beste is dus om geen koffie meer te drinken na drie uur ’s middags. Dit geldt eigenlijk voor alle cafeïne-bevattende drankjes, dus ook cola en energiedrankjes. Zelfs decaf en de meeste theesoorten bevatten cafeïne. Drink in de avond daarom liever een kop kruidenthee, hier zit geen cafeïne in. Tegenwoordig drink ikzelf geen koffie meer. Tegenwoordig drink deze ex-koffiejunk vooral kruidenthee met af en toe een kopje decaf om de beleving van het lekkere, zwarte drankje weer te herbeleven.

Pak je ontspan-momentje

Spanningen, stress en piekeren zijn allemaal redenen voor het niet kunnen slapen ’s avonds. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen wanneer je gaat slapen. Schrijf eventueel voordat je aan je ontspannen-momentje begint eerst je piekergedachten van je af. Neem daarna je moment door bijvoorbeeld kaarsen aan te steken, ontspannen muziek te luisteren, (slaap)meditatie te doen, een warm bad of voeten bad met bijvoorbeeld magnesiumvlokken of douche te nemen kun je helemaal ontspannen in bed duiken. Magnesium werkt sowieso goed om je nachtrust te bevorderen. Hier lees je daar meer over.

Lang leve de powernap!

Echt, powernaps zijn nuttig en niet alleen goed voor ouderen, jonge kinderen en de bevolking in het zuiden die siësta houden. Een kort slaapje – en dan bedoel ik ook echt een kort slaapje, vijf minuten kan al genoeg zijn – is soms genoeg om weer energiek verder te gaan met de dag. Het beste tijdstip om een powernap te nemen is rond het middaguur, maar dat is misschien niet altijd mogelijk. En kort napje kan ook later op de dag, maar maak het nooit langer dan 20 minuten. Powernapper van het eerste uur Winston Churchill zei het zo: ‘After lunch sleep a while, after dinner walk a mile’.

Lekker slapen met extra aandacht voor de huid?

Uiteraard is een goede nachtrust een must om te herstellen en dat geldt ook voor je huid. Wil je nog iets extra’s doen dan zijn er een aantal fijne overnight masks zodat je ’s ochtends stralend wakker wordt.

Paula’s Choice Radiance Renewal Masker laat een doffe, droge huid weer stralen.
Paula’s Choice Skin Recovery Mask voedt en verzorgt de droge en gevoelige huid.
James Read Sleep Mask Tan Face light/medium heft een hydraterende werking en zorgt daarbij voor een zomers tintje.
Paula’s Choice Rehydrating Moisture Masker verzorgt en hydrateert de vochtarme huid.
• Heeft alleen de huid rond je ogen behoefte aan extra verzorging? Dan is Eye Love van Highdroxy iets voor jou.

Alle bovenstaande maskers breng je aan voor het slapen gaan en verwijder je de volgende ochtend. Wist je trouwens dat een vaste routine voordat je naar bed gaat aan te raden is. Dus maak je slaapgewoonte compleet met een uitgebreide skincareroutine.

Ik wens je een goede nacht(rust)!

(Huid)vriendelijke groet,

Lianne